Gezond afvallen met een schema en lekkere recepten

Deel artikel

Maak een lijst met doelen. Waarom is het belangrijk voor je om gezond af te vallen en om een gezond leven te blijven hebben? Je kan bijvoorbeeld noteren dat je wilt voorkomen ziektes te krijgen of om je niet meer onzeker te voelen. Maar de doelen die je noteert moeten helemaal jouw doelen zijn en niet van iemand anders, zo is je motivatie veel groter. Als je bijvoorbeeld als doel hebt om slanker te worden, dan probeer je ook op te schrijven hoe je dat wilt bereiken. Dat kan door te minderen met calorieen en en een koolhydraatarm dieetplan te volgen. Nu denk je misschien, ik eet graag brood en daar zitten best veel koolhydraten in, dus dat is niets voor mij. Wist je dat er veel lekkere recepten zijn voor koolhydraatarm brood met verschillende zaden en pitten er in verwerkt wat het heerlijk maakt.

Maak een schema

Het is ook fijn om een schema te maken voor jezelf, zo heb je een beter overzicht. Je kan een schema maken van de sportoefeningen die je wilt doen en hoe vaak je ze wilt doen per dag, zo kan je bijvoorbeeld zien of jij je doel hebt gehaald door de hoeveelheid oefeningen of niet. Maar je kan ook een schema maken van je huidige gewicht en dat je per week noteert hoeveel je bent af gevallen, je moet hierbij wel elke keer op dezelfde dag jezelf wegen. Hieronder noteer ik wel wat voorbeelden van de schema’s voor je:

Week 1, hier noteer de gewicht voordat je gaat beginnen met je eerste sportdagNoteer hier je huidige gewicht.
Week 2, dit is een week later nadat jij je hebt gewogen en bent begonnen met sporten.Elk week ga jij jezelf wegen en je huidige gewicht noteer je op deze plek. Dat herhaal je dus elke week op dezelfde dag weer
Week 3, dit is de derde keer.Zo kan je zien hoeveel je bent afgevallen.
Week 4, dit is de vierde keer, en ga zo maar wekelijks door.En zo kan je ook zien of jij je doel begint te bereikt of niet.
Week 5, je noteert de weken gewoon tot je niet meer gaat sporten of tot jij je gewicht al hebt bereikt en je niet meer hoeft te wegen. Dit is maar een voorbeeld van de hoeveelheid weken je kan natuurlijk veel langer sporten.Zo niet kan je misschien kijken naar wat je beter kunt doen en wat je kan veranderen.

Zo kun je natuurlijk ook een schema maken voor je lichaamsbeweging. Hier zet je dan in wanneer je gaat wandelen of sporten en hoeveel kilometer of waarheen. Hoe specifieker je bent hoe beter!

TIP

Als je gezonder wilt leven en afvallen ga dan niet een maandje gezond doen en daarna stoppen. Probeer nog steeds te sporten en gezond te eten, natuurlijk is het na een tijdje niet zo erg als je af en toe wat eet dat ongezond is maar probeer gewoon nog wel te sporten en gezond te eten. Zo voorkom je ook weer aan te komen.

Nog een TIP

Veel mensen denken dat het beter is om een hoeveelheid calorieën per dag te eten, dit doen ze door elke dag calorieën te tellen bij alles wat ze eten DOE DIT NIET ! Niet alle calorieën zijn hetzelfde en door elke keer je calorieën te tellen ga jij jezelf vullen, je hebt nog niet de limiet bereikt dus je gaat door met eten tot je eigenlijk niet meer kan. Daarom raadt ik het je niet aan om dit te doen. Gewoon voldoende gezond eten is al goed genoeg voor je, het heeft geen zin om jezelf te vullen tot je de hoeveelheid calorieën hebt bereikt.

Voeding

Goede voeding houdt in dat je niet te veel en niet te weinig eet, en dat je vooral gevarieerd eet, dus van alles wat. Het aantal calorieën dat een mens per dag nodig heeft verschilt per persoon. Iedereen is natuurlijk anders, mannen hebben meer calorieën dan vrouwen nodig en grote mensen hebben er meer nodig dan kleine mensen. Hierbij speelt natuurlijk de hoeveelheid lichaamsbeweging ook een grote rol bij, maar daar heb ik boven al het meeste over verteld. Het is dus belangrijk voor iedereen om voldoende te eten per dag. Dat houdt dus vooral het gezond eten in.

Recept: Pannenkoek met aardbeien en kokosyoghurt

Wie houdt er nu niet van een ontbijtje met koolhydraatarme pannenkoeken met fruit. Bij ons thuis betekent dit gegarandeerd een feestelijk ontbijtje. En op een verjaardag is dit dan ook vaak vaste prik!

Deze koolhydraatarme pannenkoek is heel verzadigend en met het beleg kun je natuurlijk naar hartelust varieren! Hieronder heb ik gekozen voor warm fruit met kokosyoghurt, maar je kunt ook kiezen voor notenpasta met plakjes banaan, of verse aardbeien en roomboter. Kies zelf wat jij (of degene die jarig is) het lekkerste vind qua beleg!

Ingredienten (voor 3 kleine pannenkoekjes/1 persoon)

  • 40 gram havermout
  • 1 ei
  • 150ml sojamelk
  • 1 scheutje olie of boter

Beleg

  • 50ml kokosyoghurt
  • 6 verse aardbeien (of ander fruit)

Bereidingswijze

Pak een grote kom en garde (of gebruik je blender/keukenmachine) voor het bereiden van de pannenkoekmix. Meng daarvoor de sojamelk, de havermout (of havervlokken) en het ei. Pak daarna een koekenpan en doe de olie of boter hierin. Laat de pan goed heet worden en zet de warmtebron zachter wanneer je de mix in de pan hebt gegoten. Blijf er goed bij, zodat je pannenkoek niet verbrand. Als de bovenkant van de pannenkoek wat indroogt, kun je met een spatel de pannenkoek omdraaien. Let op de pannenkoek blijft vaak lichter van kleur dan wanneer je normale pannenkoekmix gebruikt. Als de pannenkoek klaar is, leg je hem op een bord en leg je de plakjes aardbei erop. De kokosyoghurt is het lekkerst om ernaast te eten, schenk deze daarom in een apart schaaltje of op ander plekje op je bord. 

Gerelateerd nieuws

Gezond eten foto
Uncategorized

Wat eten voor een workout?

Wat is de juiste brandstof die je genoeg energie zal geven voor cardio- en krachttraining, zonder je in de steek te laten? Wij gingen voor