De meest gezonde kruiden en specerijen

Deel artikel

Weer een avond gegrilde kipfilet is goed voor je dieet, maar het is ook een beetje saai. Het opleuken van een gewone, maar gezonde maaltijd is goed voor je smaakpapillen en je gezondheid. Pak je kruidenrek erbij en je verhoogt niet alleen de smaak van je eten, maar je krijgt ook een boost van antioxidanten (stoffen die cellen beschermen tegen schade).

Het is niet nodig om massaal op jacht te gaan naar exotische ingrediënten – sommige van de beste specerijen zijn te vinden op je lokale markt. Of anderzijds kruiden kopen is online tegenwoordig ook een fluitje van een cent.

Eén opmerking: de meeste studies die voordelen aantonen, gebruiken supplementen om de dosis specerij (of de actieve verbinding van de specerij) die de deelnemers innemen, te controleren. Vaak geven deze supplementen een grotere dosis dan u normaal op een dag zou eten.

1. Kaneel om de bloedsuiker te verlagen

Deze populaire specerij is afkomstig van de bast van de kaneelboom en wordt gebruikt in alles van pumpkin spice lattes tot Cincinnati chili. Kaneel is vooral geweldig voor mensen met een hoge bloedsuikerspiegel. Het geeft een zoete smaak aan voedsel zonder suiker toe te voegen, en studies tonen aan dat het de bloedsuikerspiegel kan verlagen bij mensen met diabetes type 2.

Kaneel is ook goed voor het hart, omdat het een hoog cholesterol- en triglyceridengehalte in het bloed kan verlagen. Dat is vooral belangrijk voor mensen met diabetes die een groter risico lopen op hartaandoeningen.

Kaneel is geen vervanging voor diabetesmedicatie of een koolhydraatbeperkt dieet, maar het kan wel een nuttige aanvulling zijn op een gezonde levensstijl.

Tip voor de maaltijd: strooi kaneel over yoghurt, fruit of warme ontbijtgranen, of gebruik het in stoofschotels en chili’s of als vleeswrijfmiddel.

2. Kurkuma tegen ontstekingen

Kurkuma is vooral bekend om zijn gebruik in Indiase currygerechten en is een trendy superfood geworden vanwege zijn vermogen om ontstekingen te verminderen – een veel voorkomende oorzaak van ongemak en ziekte.

Een van de bestanddelen van kurkuma is een stof genaamd curcumine. Onderzoek suggereert dat het ontstekingen in de hersenen kan verminderen, die in verband worden gebracht met de ziekte van Alzheimer en depressie. In een klein onderzoek onder volwassenen boven de 50, vertoonden degenen die gedurende 18 maanden curcumine-supplementen innamen een verbetering in geheugentestscores. Ze meldden ook dat ze beter gehumeurd waren. Het meest indrukwekkende? Scans van hun hersenen toonden significant minder markers die geassocieerd worden met cognitieve achteruitgang.

Vanwege zijn ontstekingsremmende kwaliteiten is curcumine ook effectief in het verminderen van pijn en zwelling bij mensen met artritis. En dierstudies geven aan dat curcumine krachtige anti-kanker eigenschappen zou kunnen hebben. Uit een onderzoek van Johns Hopkins bleek dat een combinatie van curcumine en een chemotherapeutisch geneesmiddel effectiever was bij het krimpen van tumoren die resistent waren tegen geneesmiddelen dan het gebruik van chemotherapie alleen.

Maaltip: Wilt u deze krachtige specerij aan uw dieet toevoegen? Wrijf het over geroosterde groenten en vlees, strooi het in taco’s of maak een curry.

Smoothie met banaan en gember

3. Gember tegen misselijkheid

Gember is een tropische plant die al duizenden jaren in Aziatische culturen wordt gebruikt om maagklachten, diarree en misselijkheid te behandelen. In de VS is het verkrijgbaar in verschillende handige vormen – lolly’s, snoepjes, capsules en thee. U kunt het gedroogde poeder ook in het kruidenrek van de kruidenwinkel kopen, of het vers kopen om er thee van te maken of het in recepten te raspen.

Onderzoek heeft uitgewezen dat gember effectief is om zwangerschapsmisselijkheid te kalmeren en buikpijn na een operatie te verminderen. Sommige studies hebben ook aangetoond dat gember de ernst van reisziekte vermindert of de symptomen helemaal voorkomt. Het kan zelfs helpen bij door chemotherapie veroorzaakte misselijkheid en braken, wanneer het samen met antimisselijkheidsmedicijnen wordt ingenomen. (Vraag eerst uw arts voordat u gember neemt tijdens chemotherapie, omdat het een negatieve wisselwerking kan hebben met bepaalde medicijnen).

Maaltijd tip: Gebruik deze pittige specerij in uw dieet door het toe te voegen aan roerbakgerechten, smoothies of in de thee. U kunt het ook toevoegen aan zelfgemaakte saladedressings en baksels.

Gegrilde garnalenspiesjes

4. Knoflook voor een gezond hart

De meesten van ons zijn bekend met knoflook, de sterk ruikende bol die vaak in de keuken wordt gebruikt. Maar wat u misschien niet weet, is dat het eten van knoflook uw hart kan beschermen tegen veranderingen die tot hartaandoeningen leiden.

Als u ouder wordt, is enige verharding van de slagaders normaal. Dit wordt atherosclerose genoemd en treedt op wanneer vetafzettingen van cholesterol en andere stoffen zich ophopen aan de binnenkant van de slagaderwanden. Factoren als roken, hoge bloeddruk en een hoog cholesterolgehalte kunnen dit verergeren. Naarmate de ophoping in de loop van de tijd toeneemt, vernauwen de slagaders. Dit kan u vatbaar maken voor hartaanvallen en beroertes.

Gerelateerd nieuws

Gezond eten foto
Uncategorized

Wat eten voor een workout?

Wat is de juiste brandstof die je genoeg energie zal geven voor cardio- en krachttraining, zonder je in de steek te laten? Wij gingen voor