Een vegetarisch eetpatroon kan erg gezond zijn. De juiste hoeveelheid voedsel om aan je calorie- en voedingsbehoeften te voldoen is daarbij belangrijk. Wij geven je 5 tips om gezond te eten als vegetariër:
1. Denk aan Proteïne
Het eiwitbehoefte kan gemakkelijk worden voorzien door een verscheidenheid aan plantaardig voedsel te eten. Bronnen van proteïne voor vegetariërs zijn bonen, erwten, noten en sojaproducten . Lacto-ovo-vegetariërs krijgen ook eiwitten uit eieren en zuivelproducten.
2. Bot op bronnen van calcium
Calcium wordt gebruikt voor de opbouw van botten en tanden. Sommige vegetariërs consumeren zuivelproducten, wat uitstekende bronnen van calcium zijn. Andere calciumbronnen voor vegetariërs is onder meer calcium verrijkte sojamelk, tofu gemaakt met calciumsulfaat, verrijkte ontbijtgranen, sinaasappelsap en wat donkergroene bladgroenten (boerenkool, raap en mosterdgroenten).
3. Gebruik variatie
Veel populaire hoofdgerechten kunnen vegetarisch zijn, zoals pasta primavera, pasta met marinara/pestosaus, groentepizza, groentelasagne, roerbakken met tofu-groenten en bonenburrito’s. Kies een keer voor deze gerechten voor de afwisseling!
4. BBQ ‘en als vegetariër
Ook voor vegetariërs is er op de BBQ genoeg keuze wat betreft lekker en gezond eten. Probeer voor barbecues vegetarische of sojaburgers, soja-hotdogs, gemarineerde tofu of tempeh en fruitkabobs. Daarnaast zijn gegrilde groenten ook geweldig op de BBQ!
5. Inclusief bonen en erwten
Vanwege hun hoge gehalte aan voedingsstoffen, wordt het eten van bonen en erwten aanbevolen voor iedereen, zowel vegetariërs als niet-vegetariërs. Bonen en erwten kunnen gemakkelijk in verschillende gerechten worden verwerkt. Geniet van vegetarische chili, een salade met drie bonen of heerlijke erwtensoep.